Weingut Franz Keller

Na een klein uurtje rijden komen we aan in Vogtsburg im Kaiserstuhl, waar Franz Keller gevestigd is. Dit wijnhuis is niet alleen een begrip in de regio, maar ook op internationaal vlak heeft het domein veel fans voor zich gewonnen. Een wijnhuis, hotel, wijnhandel, wijnimport en drie restaurants, waarvan één al sinds 1969 bekroond is met een Michelinster; niets is te gek voor de familie Keller. Vandaag de dag staan Friedrich en Fritz Keller aan het roer. Zij volgen de richtlijnen van biologische wijnbouw en zorgen ervoor dat er milieuvriendelijk wordt gewerkt. In de kelder maken ze gebruik van de zwaartekracht. Dat houdt in dat de wijn niet wordt overgepompt, maar dat door het hoogteverschil het sap naar beneden stroomt naar de volgende tank of vat. Spätburgunder (pinot noir) is het belangrijkste druivenras, maar chardonnay, weissburgunder (pinot blanc) en grauburgunder (pinot gris) zijn ook terug te vinden in de wijngaard. Het wijnhuis heeft een aantal hoog aangeschreven percelen in handen, zoals Enselberg, Eichlberg, Schlossberg en Im Leh.

Net voordat we de auto instapten belden we het wijnhuis met de vraag of we konden komen proeven. Dat kon, maar wel snel en minder uitgebreid dan normaal. Uiteindelijk hebben we 12 verschillende wijnen geproefd in nog geen uur tijd. Ons hoor je niet klagen! We startten met een reeks witte wijnen van weissburgunder en grauburgunder. We proefden meerdere Grosses Gewächs (GG), die zijn vernoemd naar de iconische wijngaarden. We proefden citrus, peer, kruiden, fijne mineraliteit en prettige zuren. In de afdronk kwam je nog een klein bittertje tegen. Daarna gingen we door met de rode wijnen, waaronder een blend van cabernet sauvignon en lemberger. Vanwege het klimaat kom je niet veel cabernet sauvignon tegen in Duitsland, daarom is het des te leuker om er vandaag een te proeven. We zijn wel tot de conclusie dat we het voor nu bij de spätburgunders moeten laten. Want daar werden wij een stuk blijer van! Deze zijn mooi gelaagd met subtiele, aardse aroma’s en rijpe tannines. Helaas moest de beste meneer er weer vandoor en bleef het bij de snelle proeverij. We verlieten het wijnhuis niet zonder lege handen en namen een paar flesjes mee voor thuis.

Weingut Stigler

Toen was het tijd voor onze tweede poging; we reden door naar Weingut Stigler. We dachten even dat er niemand aanwezig is, maar na een tijdje te hebben gewacht kwam dan toch de wijnmaker tevoorschijn! In eerste instantie wist hij niet zo goed hoe serieus en geïnteresseerd we waren, dus hij liet snel wat makkelijke wijnen proeven. Maar nadat wij van alles hebben gevraagd, een rondleiding hebben gekregen en lieten zien dat we wel degelijk verstand van wijn hebben trok hij alles uit de kast. Het maakte niet uit wat het was, maar we mochten het proeven. Ook al moest hij daarvoor speciaal de fles openen. Daarnaast vertelde hij een stuk uitgebreider en ging het meer de diepte in. Stigler heeft naast de burgunder rassen ook een klein perceel met chenin blanc aangeplant staan. Dit is een kleinschalig experiment om te kijken hoe de druif het in Duitsland doet. Daar waren wij dan ook wel erg nieuwsgierig naar en gelukkig konden we deze proeven. Wij proefden de 2018 jaargang. Deze is verrassend hoog in alcohol, wel 14,5% (!). Dit soort percentages zie je niet vaak in Duitse wijnen, laat staan in witte wijnen. Het hoge alcoholgehalte wordt wat gecompenseerd door de flinke zuren, zo’n 7 gram/l. De wijn die er voor ons uitsprong was de Schlossberg Freiburg GG Chardonnay. De chardonnay is afkomstig uit de gelijknamige wijngaard. De wijnstokken staan hier aangeplant op zeer steile hellingen van soms wel 70%. De wijn is zeer elegant, met mooi geïntegreerd hout en een lange afdronk. Geel fruit, kruiden en subtiele zuren. Ook deze ging mee naar huis!

We hebben desondanks de planning, of beter gezegd zonder planning, veel kunnen proeven en veel mogen leren bij beide wijnhuizen. Het was kort maar krachtig. Het was alleen al een feestje om door het prachtige landschap te rijden met de mooie herfstkleuren. De volgende wijnreis en bezoeken plannen we dan wel gewoon in, zodat we in alle rust en zekerheid kunnen proeven. Op naar de volgende!

Bekijk alle blogs

Foto van een wijnkelder in Maasstricht
foto van wijn traktor in frankrijk
© Copyright - Bij Nadieh