42 uur in de Ahr

Binnen 3 uur bevinden we ons al tussen de steile hellingen en wijngaarden. De Ahr staat bekend om zijn wijnen van de spätburgunder aka pinot noir. Deze regio wordt dan ook niet voor niets het spätburgunder paradijs genoemd. De wijnregio strekt zich uit over een totale lengte van 25km, niet zo groot dus.

In deze regio gaan we langs bij Julia Bertram van Bertram-Baltes, Weingut Adeneuer en Weingut Kreuzberg. We hebben de fietsen mee, dus we fietsen door en langs de prachtige wijngaarden op naar de wijn! We lunchen tussendoor bij het bekende Hohenzollern hotel, waar je vanaf het terras kan genieten van een schitterend uitzicht over het Ahr dal. Na de lunch fietsen we door naar het plaatsje Dernau waar Julia op ons staat te wachten met meer dan twaalf verschillende spätburgunders. Zo proeven we elke ronde 2 pinot’s naast elkaar, die steeds van een verschillend perceel komen. Wat ze wel gemeen hebben is dat de wijnen dezelfde vinificatiemethode hebben gehad. Bij haar wijnen zijn de verschillen tussen de diverse terrois duidelijk te proeven. Zo is de een weer fruitiger of wat boerser dan de ander. Omdat de wijnen erg in de smaak vielen hebben we afgesproken dat we de volgende dag een doos komen ophalen voordat we vertrekken richting de Mosel.

Wijnen aan de Moezel

Zo zit je het ene moment nog in de Ahr en zo zit je alweer aan het water in het Mosel gebied. Hét ideale van een camper; gaan een staan waar en wanneer je maar wilt!

We doen het hier wat rustiger aan en genieten vooral van de zon en de omgeving. Wederom stappen we op de fiets, dit keer op zoek naar een lekkere plek in de zon met wijn en flammkuchen! We komen uit bij Weingut Lehnert Veit. Het heeft een schattige tuin met uitzicht op de Moezel. We gaan voor een proeverijplankje waarbij je 6 wijnen van de wijnkaart mag uitzoeken en uiteraard wordt er ook een flammkuchen besteld. De wijnen zijn niet super spannend, maar het eten en het uitzicht maken veel goed.

Verder bezoeken we nog één wijnhuis in deze regio: S.A. Prüm. Het wijnhuis wordt gerund door Raimund Prüm, de derde generatie. Hij doet dit niet alleen, ook zijn dochter Saskia en zijn vrouw dragen bij aan het succes van het wijnhuis. Volgens de website produceert en verbouwd familie Prüm al sinds 1156! We krijgen eerst een rondleiding door de kelder en de productieruimte, om aansluitend op het terras te gaan proeven. Ook hier gaan we niet weg zonder minimaal 12 wijnen te hebben geproefd.

Nog meer riesling proeven in de Elzas

De reis zet zich verder voort richting het zuiden en we maken een stop in Colmar. Deze stad wordt ook wel gezien als de wijn-hoofdstad van de Elzas. We hebben een camperplek gevonden net buiten het centrum. Ondanks Corona vind ik het overdag erg druk in de binnenstad. Na de lunch bij restaurant La Romantica springen we op de fiets richting wijnhuis Josmeyer. We zijn de enige die komen proeven en krijgen zo alle aandacht. Wel gaat de uitleg in gebrekkig Engels, maar ze doet erg haar best! Josmeyer produceert vooral grand cru wijnen van riesling die afkomstig zijn van verschillende percelen. We krijgen er een aantal te proeven, wat een mooie wijnen! De wijnen zijn goed in balans, mooi zuiver en met goede zuren. Ondanks het feit dat we op de fiets zijn, gaan er toch zes flesjes mee in de rugzak. Top!

De volgende dag zijn we te gast bij wijnhuis Marcel Deiss. De proeverij begint met “vergeet alles wat je hier in de Elzas hebt geproefd, want dit is totaal anders”. Klinkt nu al interessant! De wijnen van Marcel Deiss zijn complantation wijnen. Dat houdt in dat er in de wijngaard meerdere druivenrassen staan aangeplant en dat deze samen worden vergist. Zo ontstaat er een unieke blend. Sommige wijnen zijn inderdaad heel anders dan die we tot nu toe hebben geproefd. Ook zijn ze heel handig met computers zo te zien. Ze hebben namelijk hele listige animaties van al hun percelen en hellingen op een monitor. Zo vlieg je in een vogelvlucht over de wijngaarden met de exacte hoogtes en liggingen. Zeker een aanrader om bij dit wijnhuis langs te gaan wanneer je in de Elzas bent!

Na onze stop in de Elzas ruilen we de wijngaarden in voor een paar dagen aan Lac de la Liez en Lac du Der. We genieten ’s avonds van een zelfgemaakt kampvuur met wijn die we hebben meegenomen van de proeverijen. Eén dag was het zelfs boven de 40 graden! Een dag waarin we niet zoveel hebben gedaan ..

Een bruisende laatste stop

Weer helemaal opgeladen rijden we door naar onze laatste stop voordat we richting huis vertrekken. En de laatste stop is niets minder dan de Champagne! We kiezen ervoor om een plek te zoeken in de stad Épernay. In deze stad gaan we onder andere langs bij champagnehuis Boizel, waar we de dag goed beginnen met het proeven van drie champagnes. Eén daarvan is de Joyau de France 2004. Een champagne gemaakt van 60% pinot noir en 40% chardonnay. De wijn wordt vergist in eikenhouten vaten en ondergaat daarna een sur lie rijping van wel 13 (!) jaar. Dit zorgt ervoor dat de wijn bestaat uit heel veel laagjes; mooie zuren, florale tonen, steenfruit, kruidigheid, fijne mousse en een hele lange afdronk!

Er wordt ook nog heerlijk geborreld en gebubbeld in de zon bij Janisson Baradon. Na een paar uurtjes hier te hebben gezeten besluiten we om de dag af te sluiten met een etentje bij restaurant La Banque. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit restaurant gevestigd in een oude bank.

Genoeg voor thuis..

Het voordeel (en ook het gevaar) van zo’n vakantie met een camper, is dat je de camper kan volgooien met wijn. Je hoeft de flessen namelijk niet nog mee te nemen in het vliegtuig. Zo hebben we ongeveer 25 flessen voor thuis meegenomen. Dus we hebben nog zat te proeven!

Bekijk alle blogs

Foto van een wijnkelder in Maasstricht
foto van wijn traktor in frankrijk

Wil jij jouw wijnkennis een boost geven? Neem contact op en plan een kennismaking.

© Copyright - Bij Nadieh